- Persoonlijke begeleiding
- Gespecialiseerd in geheugenproblemen
- Aanspreekpunt voor u en uw naasten
Wat is dementie?
Als u of uw naaste te maken krijgt met dementie heeft u vaak veel vragen. Wellicht heeft u behoefte aan ondersteuning. U kunt hiervoor terecht bij een gespecialiseerd casemanager dementie van Kwadrant.
Hij/zij is een vaste contactpersoon voor mensen met dementie, maar ook voor familieleden, partners, mantelzorgers en andere betrokken zorgverleners.
Iedereen is wel eens vergeetachtig of heeft moeite met het houden van overzicht. Dat neemt bij het ouder worden vaak toe. Zolang u daar in het dagelijks leven geen last van heeft, is er niets aan de hand. Maar heeft u het idee dat bijvoorbeeld bij uw partner, vader of moeder meer aan de hand is en maakt u zich daarover zorgen, dan is het tijd om stappen te ondernemen. De huisarts kan onderzoek doen en adviseren wat er verder moet gebeuren. Mogelijk is er sprake van dementie.
Ondersteuning bij dementie
Als u of uw naaste te maken krijgt met dementie heeft u vaak veel vragen en behoefte aan ondersteuning. U kunt hiervoor terecht bij een gespecialiseerd casemanager dementie. Hij of zij is een vaste contactpersoon voor mensen met dementie, maar ook voor familieleden, partners, mantelzorgers en andere betrokken zorgverleners.
Casemanager dementie
Wanneer bij u of uw naaste een vorm van dementie vastgesteld is, komen er veel vragen op u af. U kunt bij de casemanager dementie terecht met al uw vragen over dementie, maar ook met uw vragen over wonen, zorg, relaties en een zinvolle invulling van de dag. De casemanager dementie is uw gesprekspartner. Hij of zij is de vaste contactpersoon voor u, uw naaste, familieleden en andere betrokken zorgverleners.
De casemanager dementie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. U betaalt hiervoor géén eigen bijdrage. Ook valt deze zorg niet onder het eigen risico. Krijgt u al zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) en heeft u een casemanager dementie nodig in de thuissituatie? Dan is er wel een eigen bijdrage van toepassing.
Onze casemanagers zijn verbonden aan het Netwerk Dementie Fryslân.
Aanmelden casemanagement dementie
Aanmelden kan door onderstaand aanmeldformulier in te vullen en bij voorkeur digitaal te retourneren aan klantadviescentrum@kwadrant.nl.
Wilt u eerst telefonisch contact? Dan kunt u bellen naar ons Klant Advies Centrum via telefoonnummer 088 -5127000.
Aanmeldformulier
Wachttijd
De actuele wachtlijst en wachttijd vindt u hier: https://www.netwerkdementiefryslan.nl/ondersteuning/wachttijden.
Dagverzorging en VPT
- Dagbesteding
Wanneer u zelfstandig thuis woont, kan het best lastig zijn om invulling aan uw dag te geven. Het dagcentrum biedt een prettige invulling van de dag, structuur en een stimulerend, afwisselend programma. Er werken deskundige zorgverleners, die bijgestaan worden door vrijwilligers. Lees meer.
- Volledig Pakket Thuis
Volledig Pakket Thuis (VPT) is voor mensen die een indicatie hebben voor langdurige zorg, maar graag in hun eigen huis willen en kunnen blijven wonen. Met VPT geeft een klein team van medewerkers samen met u en uw netwerk invulling aan welzijn, ondersteuning, begeleiding en zorg. Passend bij uw behoeften en wensen. Lees meer.
Voor ondersteuning en zorg is een indicatie nodig.
Ouderenbegeleiding
Soms groeien problemen in de thuissituatie u boven het hoofd. Het team Ouderenbegeleiding kan u ondersteunen bij hulpvragen in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld omdat u moeite heeft met het invulling geven aan de dag, het onderhouden van relaties en contacten, eenzaam bent of behoefte heeft aan structuur.
Ontmoeting en samenzijn
- Alzheimecafé
U bent van harte welkom in het Alzheimercafé: waar, meestal maandelijks, een bijeenkomst voor mensen met een vorm van dementie en hun naasten wordt georganiseerd. Telkens met een ander thema. Het is een ontmoetingsplek waar u tips en informatie over (omgaan met) dementie krijgt en vragen kunt stellen. Vind hier een Alzheimercafé bij u in de buurt.
- Jungheimercafé
Het Jungheimercafé is een plek voor mantelzorgers van 'jonge' mensen met de diagnose dementie. Het is een plek waar herkenning en begrip centraal staan. Er zijn Jungheimercafe's in Drachten en Leeuwarden
- Odensehuis
Het Odensehuis is een informatie-, advies- en ontmoetingsplek voor mensen met (beginnende) dementie, mantelzorgers en hun familie en vrienden. Er is ruimte voor ontmoeting, ondersteuning, activiteiten en advies. In Fryslân zijn Odensehuizen in Drachten en Beetsterzwaag, Gorredijk, Burgum, Leeuwarden, Heerenveen, Sneek en Bolsward.
- Dementielijn
Wilt u persoonlijk iemand spreken over het omgaan met dementie? Dan kunt u bellen met de DementieLijn. De DementieLijn is elke dag bereikbaar tussen 9.00 en 23.00 uur op telefonnummer 0800 5088. Bellen is gratis.
- Alzheimer Nederland
Alzheimer Nederland is een Nederlandse stichting die zich inzet voor een beter leven met en een toekomst zónder dementie. Op de website vindt u allerlei informatie, adviezen en tips.
- Dementie.nl
Dementie.nl is er voor iedereen die te maken heeft met dementie. Of u nu mantelzorger bent of zelf dementie hebt. Op het platform krijgt u tips en informatie over leven met dementie.